Andakt

(In English Here)

Självisoleringen som många av oss går igenom just nu är ett gyllene tillfälle att arbeta på sitt andaktsliv. Personlig andakt hamnar ofta i skuggan av söndagsgudstjänsten, men faktum är att en daglig rutin av att be och läsa Bibeln är betydligt viktigare för andlig mognad och ett hållbart lärjungaskap än veckovisa möten, även om de också förstås spelar en viktig roll.

Andakter kan se ut på tusen olika sätt och för att de ska bli långsiktigt hållbara är det bara bra att anpassa dem till vad som funkar bäst i ens eget hushåll. Men modeller kan vara bra för att ha något beprövat att börja utifrån.

Lyckligtvis finns det flera mobilappar som helt eller delvis kan användas som guide i personlig andakt. Naturligtvis är man fri att modifiera och lägga till element som man vill, såsom lovsång eller fri bön. Det dessa appar kan erbjuda är inspiration och vägledning som förnyas varje dag.

Screenshot_20200424-140206

Bibeln – Youversion

Standard bibelappen som många kristna redan har innehåller massa bibelläsningsplaner som kan användas för andakt. Flera av dem har reflektioner inbyggda i sig, ofta titulerade ”andakt”, tack vare församlingar över hela världen som delar med sig av andaktsmaterial. Flera personer kan följa samma bibelläsningsplan och dela kommentarer och böneämnen, och appen har stöd för hundratals språk. Dock upplever jag det som rätt snårigt att hitta och välja planer, vilket kan öka förvirringen hos den som bara vill vägledas in i ett andaktsliv.

Screenshot_20200424-155756

Bibeln idag

Ända sedan 1965 har Bibeln idag presenterat bibelläsningsplaner och bibelstudier för daglig läsning. Deras app erbjuder ett kortare bibelstycke och en reflektion av alltifrån präster till kristna musiklärare. Enkel att använda utan krångel.

94878135_972460143171630_4242652056009048064_n

Bibelstund

För den som vill ha lite mer har Bibeln idag även utvecklat appen Bibelstund, där man själv kan välja läsplaner och läsa dem tillsammans med andra, lägga till kommentarer och böneämnen, med mera. Påminner om Youversion en hel del, men är lättare att navigera.

Screenshot_20200424-143408

Tidegärden

För den som uppskattar mer högkyrkligt andaktsliv och tidebön finns nog bara ett alternativ, och det är Fjellander medias app Tidegärden. Den har mycket goda recensioner och det är inte konstigt – appen är vacker, smidig, går att modifiera och är pålitlig.

Screenshot_20200424-160130

Pray as You Go

Alla appar vi har tittat på hittills är textbaserade, men Pray as You Go erbjuder andaktsvägledning som ljudfiler, med musik, bibelläsning, reflektion och tid för bön. Appen har tagits fram av brittiska jesuiter så undervisningen kanske bör tas med en nypa salt av en protestant, men den rekommenderas av Svenska kyrkan och verkar vara rätt så ekumenisk i sitt upplägg.

Screenshot_20200424-143144

Read Scripture

Om man inte har problem med engelskan är Read Scripture ett kraftfullt alternativ för lite längre andakter. På ett stilrent och andaktsfullt sätt serveras mycket Skrift tillsammans med videor och illustrationer från fantastiska Bible Project.

Screenshot_20200424-142814

App att skippa: Daily Bible Devotion

Låt mig avrunda med en avrådan. Den här appen utlovar en hel del funktioner (inklusive ”Bible humor” såsom ”Is your life scrambled? Jesus specializes in omelets!”) men kräver för det första Internetuppkoppling och när jag gav den det vägrade den ändå fungera. Kanske hade jag otur men jag tror att någon av de andra apparna ovan är fullt tillräckliga.

Hoppas detta kan vara till hjälp! Personlig andakt är personligt och olika lärjungar kan använda dessa verktyg på olika sätt.

Därtill finns förstås andaktsböcker som det är väl värt att investera i, inte minst nu när den kristna bokbranschen krisar. Om du har fler tips eller tankar är det bara att säga till!

/Micael